Despre proiect

Turneul Național “Melodie, Dor, Magie

Mezzosoprana Ruxandra Donose • Pianistul Sergiu Tuhuțiu

Ruxandra Donose aduce în fața publicului românesc nu doar vocea sa impresionantă, dar și dorul pentru locurile natale, într-un concert gândit pentru toți cei care iubesc muzica, de sărbători… acasă.

În luna decembrie 2024, mezzosoprana Ruxandra Donose, o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va fi acompaniată de Sergiu Tuhuțiu, un pianist recunoscut pentru muzicalitatea și virtuozitatea sa, în Turneul Național Melodie Dor Magie.

În România între 4 și 13 decembrie

Cei doi artiști vor avea o apariţie în avanpremieră națională, la București, pe scena Ateneului Român, alături de Teodora Gheorghiu, Sorin Coliban și Diana Ionescu, Leontina Văduva și Cătălin Răducanu, în cadrul proiectului internațional Turnee de poveste… pretutindeni. Apoi vor oferi câte un recital cu totul original prin eclectismul său stilistic în orașe precum Galaţi, Brașov, Iași, Deva, Bistrița.

Acest turneu promite să fie este o călătorie emoționantă, care adună melodii celebre din toate timpurile și colțurile lumii, repertoriul cuprinzând creații în șase limbi diferite – un adevărat festin muzical. De la muzică barocă, până la pop contemporan, publicul va asculta capodopere ale unor compozitori celebri precum Händel, Schubert, Bellini, dar și piese dragi românilor, semnate de Florin Bogardo și Marius Țeicu. O combinație de genuri, trecând cu eleganță de la operă la operetă, romanță și chiar muzică pop.

Alături de capodoperele clasice, programul include piese gold, precum „Memory” de Andrew Lloyd Webber sau „Je suis malade” de Lara Fabian, la care se adaugă colinde românești ca „O, ce veste minunată” sau „Legănelul lui Isus”.

Acest turneu este perfect pentru apropierea de magia sărbătorilor și de ”acasă”, spune mezzosoprana Ruxandra Donose: ”Am o relație foarte, foarte strânsă cu România. Până de curând, i-am avut pe părinții mei foarte dragi pe care i-am vizitat în mod constant. În afară de asta, am o casă la Bran în care ne-am adus copiii la fiecare Crăciun și în toate verile. Acest proiect – Melodie Dor magie –  este unul de suflet pentru mine, îl iubesc foarte mult pentru că mă apropie și mai mult de țara mea și de cei dragi mie și abia aștept să îl duc în cât mai multe orașe. Pentru că muzica…este dor și este magie.” (Ruxandra Donose)

Avanpremiere în Europa

Înainte de turneul din România, mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu susțin trei concerte în avanpremieră la Viena în cadrul Festivalului Internaţional ProPatria (14 octombrie), precum și la Paris (30 noiembrie) și la Roma (2 decembrie), în cadrul proiectului internaţional Turnee de poveste… pretutindeni.

Artiști

RUXANDRA DONOSE • SERGIU TUHUȚIU

Ruxandra Donose

Mezzosoprană

Printre cele mai cunoscute și apreciate mezzosoprane din generația sa, Ruxandra Donose a capturat atenția publicului și a criticii de specialitate în teatre de operă și săli de concerte în întreaga lume. Asociată inițial mai mult cu Belcanto, muzica lui Mozart sau muzica franceză, în ultimii ani a făcut trecerea spre repertoriul dramatic german și italian, bucurându-se de un enorm succes în rolul Kundry din opera Parsifal de Wagner cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Sir Simon Rattle, ca Elektra în opera „Orest“ de Manfred Trojahn la Opera din Zürich, sau Sieglinde în Walkiria de Wagner la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Rolul Fricka în Inelul Nibelungilor de la Grand Thetre de Geneve a apărut de curând integral pe DVD.

Într-o carieră care se desfășoară de peste 30 de ani la nivel internațional, Ruxandra a cântat pe cele mai mari scene de operă ale lumii, de la Royal Opera Covent Garden, Londra până la Metropolitan New York, trecând prin Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Opera Paris Bastille, Théatre de Chatelet Paris, Opéra de Lyon, Teatro Real Madrid, Oprenhaus Zürich, Grand Théatre de Genève, Deutsche Oper Berlin, Bayerischer Staatsoper München, Teatro la Fenice Venezia, Grande Teatro di Torino, Opera Bolshoi din Moscova, Opera din Beijing, Opera din Shanghai, ca si Toronto Opera Company, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, Chicago Opera, Philadelphia Opera, San Paolo Opera, Opera din Copenhaga, Opera in Helsinki, Glyndebourne Festival, Ravinia Festival, Festivalul de la Salzburg și multe altele.

A cântat concerte sau recitaluri în cele mai reputate săli de concert de la Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Barbican Theatre din Londra, la Carnegie Hall din New York, trecând prin Konzerthaus Viena, Musikverein Viena, Salle Pleyel Paris, Bunka Kaikan in Tokio, Ceaikovski Hall din Moscova, Sala Gasteig din München, Tonhalle Zürich, si altele, cu orchestre ca Filarmonica din Viena, Filarmonica din München, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Londra, Orchestre de Paris, New York Philarmonic, Boston Symphony, Chicago Symphony, San Francisco Symphony, Japan Philarmonic, Shanghai Symphoy, Orchestre de la Suisse Romande, Staatskapelle Dresden si multe altele. A lucrat cu dirijori precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Mariss Jansons, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Zubin Mehta, Charles Dutoit, Teodor Currentzis și alții.

Ruxandra Donose a cântat, de asemenea, și a înregistrat mult repertoriu baroc, a înregistrat opere integrale baroce, pentru EMI, Deusche Gramphone, Decca, Naive și altele, cu orchestre ca Armonia Atenea, La Cetra, Concerto Köln, I Barrochisti. Înregistrările sale mai cuprind și multe lucrări vocal-simfonice, sau lieduri.

Înregistrarea ei cu Stabat Mater de Dvorak, sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli a fost nominalizată la cea de-a 44 ediție a premiilor Grammy.

Printre proiectele din viitorul apropiat, menționăm recitaluri de Lied la Viena, opera “Tristan și Isolda” de Wagner la Tokio, sub bagheta lui Marek Janowski, și premiera americană a operei “Innocence“ de Kaja Saariaho la opera din San Francisco.

Sergiu Tuhuțiu

Pianist

În urma unui recital susținut la Londra, site-ul britanic de critică muzicală The B Flat Sheep scria: ”Sergiu Tuhuțiu cântă așa cum vorbește: clar, robust, întrebător, cu un sunet incandescent, dar cu un miez plin de năzuință și întrezărite scânteieri de disperare. În această seară Tuhuțiu ne-a condus într-o pădure și am putut să auzim ceva aproape secret. Secret pentru că era pe cât de neprețuit, pe atât de periculos.”

Câștigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg – Rusia și al premiului al doilea la Manhattan International Piano Competition 2016 prezidat de Ivo Pogorelich, Sergiu Tuhuțiu a devenit în vara anului 2016 artist al agenției de impresariat Manhattan International Artists din New York.

Obține licența la Universitatea Națională de Muzică din București (2006) și două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart, Germania și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Romania. În 2011 primește o bursă la London Masterclasses, se stabilește la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music.

Educația sa muzicală e conturată de muzicieni precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borșan, Steluța Radu, Daniel Goiți și Shoshana Rudiakov. E de asemenea absolvent al Abbey Road Institute din Londra, licențiat în producție muzicală și inginerie de sunet. În prezent este doctorand la Academia de Muzică Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca cu tema de cercetare “Despre interpretarea muzicală ca ‘transpunere în rol’ – tehnici ale pregătirii actorului în slujba comunicării operei muzicale”.

Sergiu Tuhuțiu a debutat la vârsta de 18 ani alături de Orchestra Filarmonicii Dinu-Lipatti din Satu-Mare cu Concertul Nr. 3 pentru pian și orchestră de Beethoven, iar activitatea sa concertistică include țări precum Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada, SUA sau România. În 2014 a debutat pe scena Filarmonicii din Sankt Petersburg, Rusia, cu Concertul Nr. 1 pentru pian și orchestră de Mendelssohn și a colaborat cu orchestre precum Orchestra Națională Radio București, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Orchestra Simfonică București, Orchestra de Tineret din Chișinău, Orchestra de Stat a Ermitajului din Sankt Petersburg. În anul 2013 a fost invitat de către Fundația Sergiu Celibidache să facă parte din juriul concursului Tribut Valorilor Culturale Românești.

Sergiu Tuhuțiu este un antreprenor prolific, președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul unor proiecte de succes precum In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. În 2015, împreună cu cântăreața americană Peisha McPhee, a lansat proiectul muzical de crossover Chopin Meets Broadway. Bucurându-se de un succes rapid, show-ul a debutat la Hollywood în 2016 și a fost urmat de alte reprezentații în Europa, New York și California, având parte de invitați de renume precum Katharine McPhee, Adriana McPhee, Michael Orland, Bingxia Lu and Emirhan Tunca.

Într-o cronică de patru stele a concertului de la Hollywood, criticul american Rob Stevens scrie: ”Cântatul lui Sergiu Tuhuțiu pare uneori aproape simfonic, ca și cum, în loc de a fi pur și simplu solist, ar fi așezat în fața unei întregi orchestre.”

Itinerar

14 OCTOMBRIE – 13 DECEMBRIE 2024

AVANPREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ

14 octombrie, ora 19:00 Viena, BankAustria Salon  (în cadrul Festivalului Internațional ProPatria)

30 noiembrie, ora 19:00 • Paris, Salle Rachmaninoff (în cadrul proiectului Turnee de poveste pretutindeni)

2 decembrie, ora 19:00 • Roma, Palazzo delle Cancelleria (în cadrul proiectului Turnee de poveste pretutindeni)

 

AVANPREMIERĂ NAȚIONALĂ

14 decembrie, ora 19:00 •  Bucureşti, Ateneul Român (împreună cu Teodora Gheorghiu, Sorin Coliban și Diana Ionescu, Leontina Văduva și Cătălin Răducanu)

 

TURNEU NAȚIONAL

5 decembrie • Galaţi, Teatrul de Operă şi Operetă “Nae Leonard”

• 7 decembrie • Braşov, Sala Patria

• 10 decembrie • Iaşi, Palatul Culturii

• 12 decembrie • Deva, Teatrul de Artă

• 13 decembrie • Bistrița, Palatul Culturii

Program

PROGRAM MUZICAL TURNEU NAȚIONAL

• Georg Friedrich Händel • “Lascia ch’io pianga”

• Franz Schubert • “Ständchen”

• Tiberiu Brediceanu • “Bade, pentru ochii tăi”

• Gabriel Fauré • “Après un rêve”

• Gioacchino Rossini • “Canzonetta spagnuola”

• Vincenzo Bellini • “Vaga Luna”

• Doina Badea • “Când eram copii odată”

• Ruxandra Donose • “Colindul Colindelor”

• Valentin Teodorian • “Legănelul lui Isus”

• Ștefan Hrușcă • “Fiul Domnului”

• Dumitru Georgescu Kiriac • “O, ce veste minunată!”

• Victor Herbert • “Art Is Calling for Me”

• Jean-Jacques Goldman / Céline Dion • “S’il suffisait d’aimer”

• Serge Lama / Alice Dona • “Je suis malade”

• Andrew Lloyd Webber • “Memory”

• Georges Bizet • “Habanera”

• Florin Bogardo “Tu ești primăvara mea”

Parteneri

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil Turneul Național “Zâmbetul Muzicii”

Producător: Pro Contemporania

Partener de tradiție: JTI

Partener media principal: Radio România

Parteneri: The Culture Club

Sponsor : Grand Hotel Continental

Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Ordinea Zilei.

Parteneri culturali şi organizatori locali: Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Ateneul Iaşi, Palatul Culturii din Iaşi, Filarmonica Braşov, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Teatrul de Artă Deva, Asociaţia Culturală Dobondi Art, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul cultural George Coşbuc din Bistriţa, Palatul Culturii din Bistriţa, Asociatia pentru comunicare, transparenţă şi artă, Asociaţia culturală româno-italiană Pro Patria, Odv., Association Noesis Enesco Paris

TURNEE DE POVESTE… PRETUTINDENI • Turneul Naţional “Zâmbetul Muzicii” | © Pro Contemporania | Contact | ANPC