O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard și-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Între 1 și 4 iulie, Turneul național „O harpă de poveste” – ediția a II-a aduce această călătorie în zilele noastre, printr-o serie de concerte susținute de harpista Adriana Cîlțea, căreia i s-au alăturat pianista Oxana Corjos și clarinetistul Petru Pane, în 4 orașe din țară, în săli de concert și în aer liber, aducând în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iușceanu-Corjos.
In parcurile bucureștene, turneul O harpă de poveste ajunge cu o nouă distribuție, ce îi cuprinde pe harpista Adriana Cîlțea, clarinetistul Petru Pane și flautistul Mihai Vaida.
Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicatețea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.
Născută în anul 1993, Adriana Cîlțea și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 10 ani, la Colegiul Național de Arte ,,Dinu Lipatti”, sub îndrumarea profesoarei Fraga Ghinea-Berbec. A absolvit Colegiul Național de Muzică ,,George Enescu” sub îndrumarea profesoarei Miruna- Elena Vidican.
Încă de la vârste fragede a susținut primele recitaluri și interviuri la Casa Radio, în cadrul emisiunii ,,Muzicieni de azi, muzicieni de mâine” , moderator Rodica Sava. A obținut premii la concursuri și olimpiade naționale. De asemenea, în 2007 a avut prima apariție televizată.
În anul 2018 a terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesorului dr. Ion Ivan Roncea. De-a lungul anilor, a susținut numeroase recitaluri solo și camerale la instituții prestigioase precum Palatul Suțu, Ateneul Român, Institutul Cultural Maghiar, Casa Radio, Palatul Tinerimea Română, Filarmonica de stat Sibiu, Sala Palatului, Universitatea Națională de Muzică București. Colaborări în vederea înregistrărilor cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de cameră Radio, Orchestra Română de Tineret.
Încă din liceu a început colaborări cu orchestrele din țară ca Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica din Pitești, Filarmonica din Ploiești. Membră a Orchestrei Române de Tineret din 2011, a susținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii ca Elbphilarmonie, Berlin Philarmoniker, Brussel Philarmonic, Konzerthaus Berlin, și a participat în proiecte ca Expoziția Mondială de la Milano(ediția 2015), Turneul american, Turneul Balcanic.
În prezent este membră Credidam, membră a Orchestrei Române de Tineret, membră a Asociației Harpiștilor din România și angajată a Operei Naționale din București.
Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul “George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei, ulterior începând studiul clarinetului. Actualmente este elev în calsa a X-a a Liceului de muzică “George Enescu”, la clasa de clarinet a prof. Ovidiu Căplescu.
A participat la cursurile de vară “Summer Academy Kronstadt”, Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu.
A susţinut recitaluri la “Muzeul Enescu” din București, la Palatul Suțu, în cadrul stagiunii ACCUMM, la Sala “George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti şi la Sala “Patria” din Brașov,. Este selecționat de Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la Concertul de gală ce a avut loc în 2018 la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. Tot în 2018 îşi face debutul solistic cu orchestra cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival “George Enescu” pentru a susţine două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist cu orchestra la Ateneul Român, în cadrul stagiunii “Clasic e fantastic”.
Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale şi internaţionale, câștigând: Premiul de excelență la Concursul de interpretare instrumentală “In memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la Concursul naţional “Iosif Sava”, Premiul I la Concursul “In memoriam Dinu Lipatti”, Premiul I la Concursul național “Victor Giuleanu”, numeroase premii la Olimpiada de muzică, Premiul I la Concursul internațional “Ioan Goia”, Iaşi şi Premiul I la prestigiosul “Sava Dimitrov International Clarinet Competition” (Sofia, decembrie 2020).
În 2019 este selecţionat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.
Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist participarea la prima ediţie a turneului naţional “O harpă de poveste”, alături de Maria Bâldea şi Oxana Corjos, turneu pe care îl va continua în iulie 2021, împreună cu Adriana Cîlţea şi Oxana Corjos.
În primăvara anului 2021, susţine un turneu naţional inedit în trei săli de concert din România în stagiunea orchestrelor filarmonice din Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, sub bagheta lui Gheorghe Costin şi Adrian Petrescu, turneu susţinut de Institutul polonez din Bucureşti, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet şi orchestra.
Mihai Vaida este un exponent al noii generații de muzicieni, a cărui profesionalism entuziast a primit îndrumarea renumitului flautist Ion Bogdan Ștefănescu. Câștigarea Olimpiadei Naționale de Interpretare muzicală a avut semnificația unui început promițător. Au urmat afirmări personale în concerte susținute în urbea natală, Târgu-Mureș, ca și solist al Orchestrei Filarmonicii de Stat, dar și în recitaluri de flaut și de muzică de cameră.
Membru al Orchestrei Române de Tineret și masterand al Universității bucureștene de muzică, tânărul artist înțelege importanța studiului continuu, aprofundat, în preajma marilor maeștrii ai pedagogiei instrumentului său, între care, alături de mentorul său, Ion Bogdan Ștefănescu se numără și Marko Zupan, Christian Studler, Anne Catherine Heinzmann, Matthias Ziegler, Mark Fulep, Wissam Boustany.
John Perry – Allegro în re major (Adriana Cîlțea – harpă)
Gabriel Fauré – Pavane (Petru Pane – clarinet, Adriana Cîlțea – harpă)
Dinu Lipatti – Introducere și Allegro (Mihai Vaida – flaut)
Călin Ioachimescu – Duo (Adriana Cîlțea – harpă, Mihai Vaida – flaut)
Gaetano Donizetti – Studio Primo (Petru Pane – clarinet)
Heitor Villa-Lobos – O canto do Cisno Negro (Mihai Vaida – flaut, Adriana Cîlțea – harpă)
Pietro Morlacchi / Frederick Wilkins – The swiss Shepherd (Mihai Vaida – flaut, Adriana Cîlțea – harpă)
Franz Rosler Rosetti – Allegro în mi bemol major (Adriana Cîlțea – harpă)
S. Torrealba / Trevor Wye – Pasaje No. 1 (Mihai Vaida – flaut, Adriana Cîlțea – harpă)
Folk / Trevor Wye – El Quintapesares (Adriana Cîlțea – harpă, Mihai Vaida – flaut)
Bela Bartók / Zoltan Szekely – Dansuri românești (Petru Pane – clarinet, Adriana Cîlțea – harpă)
Jacques Ibert – Entr’acte (Mihai Vaida – flaut, Adriana Cîlțea – harpă)